КошарицаЗабележителни факти и информация за курортно селище Кощарица

По пътя край Слънчев Бряг и Свети Влас около вас ще се разкрият прекрасни гледки. От едната ви страна небето се слива със сините води на морето, а от другата се извисяват зелените хълмове на Еминския балкан, източна Стара планина.

Точно там, между две височини, наречени „Кабукчията”, се е сгушило село Кошарица. Доскоро никому неизвестно, селото се превръща във все по-предпочитана туристическа дестинация и място за отдих и туризъм. То се намира в подножието на планината на 120 м надморска височина.

Земите около село Кошарица първоначално са били обитавани от траки, които по-късно са се смесили със славяните и прабългарите. На територията на селото има много следи и ценни находки и от Римско време. В един от историческите етапи, територията на селото попада под византийско владичество, а след това отново се връща във владение на българите, в последствие селото за пореден път бива завладяно от византийците, а накрая е превзето от Османската империя. До Освобождението на България територията остава под турско влияние, като това не променя българския бит и самосъзнание на обитателите му.

Самото село, в днешните си граници е основано в началото на XIX век.

За един от основоположниците на селото се считали дядо Иван и неговите наследници. Той се заселил в земите на днешното с. Кошарица някъде през 1846 г. Имал кошара и колиба край дерето на днешното село. На това място открил и заселници от Саръкьой и Карабунар, с които поставил основите на селото, което отначало се казвало Къшла-дере. Името Кошарица дошло по-късно. Коренът му произлиза от „кошара, кошари” – постройките, в които селяните са отглеждали добитъка си. Животновъдството е било основен поминък на обитателите на селището.

Днес селото е изключително очарователно – запазило е своята чистота и красота. Разположено е в полите на Стара планина и от него се разкриват чудни гледки – на изток се вижда стария Несебър, на юг погледът се спира на Поморие, а при ясно време дори могат да се съзрат склоновете на Странджа планина. В непосредствена близост до село Кошарица е известният и оживен курортен комплекс Слънчев бряг, който предлага много забавления и богат нощен живот на своите посетители.

В близост до селото се намира природен резерват „Калината”, в който може да се види естествено находище от блатно кокиче, както и уникалната лонгозна гора на резервата.

Районът на село Кошарица е включен в Натура 2000, защото от там минава основният въздушен път на прелетните птици – Via Pontica.

Една разходка сред резервата или навътре в полите на Балкана ще ви пречисти напълно. Теренът е изключително подходящ за планинско колоездене. Множеството еко-пътеки предлагат невероятни условия за хайкинг, а големият брой малки водоеми ще зарадва привържениците на спортния риболов. Околните гори са обитавани от диви животни и са истински рай за запалените ловци през ловния сезон. Също така предстои изграждането на игрище за голф.

Днес тук царят хармонията, красотата и спокойствието на чистата и девствена природа. Всички тези преимущества правят село Кошарица притегателно място за множество градски хора от България и от чужбина. Спокойствието тук гарантира пълноценна почивка и отпускане от стреса на всекидневието, а пясъчните плажове и нощният живот са само на 10 минути с кола.

За разлика от много български села, Кошарица интензивно се развива. В центъра и се белее съвсем нова църква, а училището отвори врати за местните деца.На просторния площад до късна есен работят лунапарк и тематични ресторанти.

А амфитеатрално по целия източен склон,обърнат към морската синева се кипрят екстравагантни модерни вили и еднофамилни къщи за собственици и туристи,кипри,спретнати апарт-комплексчета с безупречно поддържани общи части.

Moжeм caмo дa мeчтaeм дa имaмe пoвeчe мecтeнцa ĸaтo Кошарица- зaпaзили визиятa, битa и aтмocфepaтa нa крайбрежното българско ceло.

Kошарица e разбира се и съвременно ĸypopтнo ceлцище, нo ĸypopт в eдин по-духовен cмиcъл – бeз шумни нoщни зaвeдeния,сергийна търговия и дразнещи атракциони, a пpocтo мяcтo зa eднa вдъхновявща пoчивĸa – едновременно близo дo мopeтo и дo пpиpoдaтa.

Подарете си заслужено удоволствие и наслада с нашите разкошни къщи за почивка Мадара Хаус Комфорт и Мадара ВИП Хаус.Разгледайте и резервирайте още сега!